Dirigent

Wolfgang Lange studeerde hobo bij Han de Vries, Gerhard Turetschek (Wenen) en Christian Schneider (Keulen). Hij was freelance hoboïst in diverse orkesten en is medeoprichter en vaste hoboïst van het Helios Ensemble. Hij studeerde koordirectie bij Barend Schuurman aan de Hogeschool voor Muziek te Rotterdam en vervolgde de opleiding aan de Hogeschool voor Muziek te Tilburg alwaar hij in 2003 zijn ‘Master’s Degree’ behaalde. Hij volgde lessen orkestdirectie bij o.a. Julius Kalmar aan het Hans Swarowsky Instituut te Milaan en  nam privélessen en volgde stages bij o.a. Timo Nuoranne in Helsinki, dirigent van het Fins Radio Kamerkoor. Wolfgang is dirigent en artistiek leider van het Helios Ensemble.

Met dit gezelschap in combinatie met het Helios Koor realiseerde hij verschillende producties en cd-opnames. In januari 2007 voerde hij met `Helios` de wereldpremière uit van Als je weet waar ik ben zoek me dan van Gábor Tarján en van Daan Mannekes Cantique de Pascal’ in een nieuwe, door Bart Visman geïnstrumenteerde versie, Double. Daan Manneke componeerde in zijn opdracht voor het Helios Trajectoire, een grand motet voor koor en ensemble. Het Helios gaf daarvan de eerste uitvoering in november 2007.

Wolfgang is naast dirigent van het Gelders Bach Collegium ook dirigent van het Utrechts Kamerkoor, het Luna Kamerkoor, het Achterhoeks Bachkoor & Orkest en Koor55.

Wolfgang was als koorlid verbonden aan het Bachkoor Holland en Oude Muziek Koor (Arnhem). Als projectzanger was Wolfgang verbonden aan Studium Chorale en de Bach-Academie o.l.v. Philippe Herreweghe. Hij was leerling zang bij o.a. Ronald Klekamp, Geert Berghs, Robert Luts en Xenia Meijer.

Bijzondere werken die tijdens concerten door Wolfgang zijn uitgevoerd:

Componist – werk – uitvoerenden – jaar
Francis Poulenc – Stabat Mater – Utrechts Kamerkoor + orgel  (i.p.v. orkest) – 2003
Daan Manneke – Messe de Notre Dame (integraal) – Utrechts Kamerkoor – 2006
Gabór Tarján – Als je weet waar ik ben zoek me dan * – Helios Ensemble + Koor – 2007
Bart Visman – Cantique de Pascal / Double * – Helios Ensemble + Helios Koor – 2007
Daan Manneke – Trajectoire * – Helios Ensemble + Helios Koor                            2007
Eric Whitacre – I thank you God for this amazing day ** – Utrechts Kamerkoor – 2013
Vic Nees – Vijf motetten (integraal) – Kleinkoor Caprice – 2015
Joby Talbot – Path of Miracles ** – Luna Kamerkoor – 2015
Johan Rolle – Mattheus Passion ** – Luna Kamerkoor – 2017
 

*     première
**   eerste uitvoering in Nederland