Dirigent

Wolfgang Lange studeerde hobo bij Han de Vries, Gerhard Turetschek (Wenen, cum laude) en Christian Schneider (Keulen, Konzertfach). Hij was freelance hoboïst in diverse binnen – en buitenlandse (kamer)orkesten en is medeoprichter van het Helios Ensemble. Hij studeerde koordirectie bij Barend Schuurman aan de Hogeschool voor Muziek te Rotterdam en vervolgde de opleiding aan de Hogeschool voor Muziek te Tilburg alwaar hij in 2003 zijn Master’s Degree behaalde. Hij volgde lessen orkestdirectie bij o.a. Julius Kalmar aan het Hans Swarowsky Instituut te Milaan en  nam privélessen en volgde stages bij o.a. Timo Nuoranne in Helsinki, dirigent van het Fins Radio Kamerkoor. Wolfgang is dirigent en artistiek leider van het Helios Ensemble. 

Met dit gezelschap in combinatie met het professionele Helios Koor realiseerde hij vanaf 2006 verschillende producties en cd-opnames. In januari 2007 voerde hij met ‘Helios’ de wereldpremière uit van Als je weet waar ik ben zoek me dan van Gábor Tarján en van Daan Mannekes Cantique de Pascal in een nieuwe, door Bart Visman geïnstrumenteerde versie, Double. Daan Manneke componeerde in zijn opdracht voor het ‘Helios’ Trajectoire, een grand motet voor koor en ensemble. Het ‘Helios’ gaf daarvan de eerste uitvoering in november 2007.

Wolfgang was als koorlid verbonden aan het Bachkoor Holland en Oude Muziek Koor Arnhem o.l.v. Daniel Reuss. Als projectzanger was Wolfgang verbonden aan Studium Chorale en de Bach-Academie o.l.v. Philippe Herreweghe. Hij was leerling zang bij o.a. Ronald Klekamp, Geert Berghs, Robert Luts en Xenia Meijer.

Wolfgang is naast dirigent van het Gelders Bach Collegium (Apeldoorn) en Kamerkoor Mnemosyne (Nijmegen) ook dirigent van het Luna Kamerkoor (projectkoor, Utrecht).

Sinds maart 2019 is hij aan de Stevenskerk te Nijmegen verbonden als cantor.

Vanaf november start hij als nieuwe vaste dirigent van Projectkoor Gelderland. 

Met zijn koren bouwt hij door zeer gevarieerde programmering een uitgebreid repertoire op. Hij zorgt regelmatig voor verschillende Nederlandse premières zoals een eerste versie van Eric Whitacre’s  i thank you God for most this amazing day, Joby Talbot’s meesterwerk Path of Miracles, Alec Roth’s fascinerende Earthrise en een eerste live  uitvoering, sinds 1752, van de Matthäuspasssion  van Johann Heinrich Rolle en in maart van dit jaar de eerste uitvoering sinds 1747 van diens Lukaspassion.   

  

Zijn huidige zangdocent is Harry van Berne.

Als dirigent van koorcursussen in de zomerperiode is hij sinds 2015 werkzaam voor Studio Dagny (F).